25 sausio, 2015

Pergamentas / velènas

Šiandien atvyko mano pirmoji pergamento, tiksliau pasakius, veleno siunta iš Anglijos :) 
Pergamentu buvo vadinama specialiu būdu išdirbta avių, ožkų, antilopių ar kitų gyvūnų oda, skirta dokumentams, ritiniams, kodeksams ar knygoms gaminti. Pasak šaltinių „žodis pergamentas kilo iš Mažojoje Azijoje buvusio Pergamo miesto, nes vienu metu ten ypač klestėjo šios medžiagos gamyba". 
Terminas velènas (angl. vellum) yra kilęs iš Lotynų kalbos žodžio "vitulinum" reiškiančio "padarytas iš veršiuko", senojoje Prancūzų kalboje "vélin" reiškia "veršiuko oda". Taigi žodis velenas buvo naudojamas norint  pabrėžti jog pergamentas padarytas būtent iš veršiuko odos ir pasižymi išskirtine kokybe. Dabar velenu gali būti pavadinta ir kitokio gyvulio itin kokybiškai išdirbta oda. 
Net ir šiais laikais veršiuko odos velenas yra labai mėgiamas ir giriamas daugelio kaligrafų, iliuminuotojų ir tapytojų, kurio savybės suteikia gylio, tikslumo ir švytėjimo jų darbams. Ilgaamžiškumas, nepaprastas spalvų gyvumas ir galimybė vaizduoti neįtikėtinai smulkias detales yra išskirtinės veleno ypatybės, kurios skiria jį nuo popieriaus ar taip vadinamų "Pergamento" imitacijų.   
                                                                       


 William Cowley įmonė išdirba pergamentą ir veleną nuo 1870 metų.
                                                                      

Specialiai manuskriptų gamybai apdirbtas veršiuko odos velenas. Nustebau dėl itin baltos spalvos :), pasirodo įmonė pagal užsakymą veleną gali pasendinti ir tonuoti. Pats lapas gan storas, labiau primena kalkę nei popierių, o pakėlus prieš saulę matosi  daugybė "vandens ženklų".                 

Čia trumpas filmukas apie tai, kaip skamba viduramžių knygos. Jame palyginami du manuskriptai padaryti iš skirtingos kokybės pergamentų.
 

Video medžiaga iš Smarthistory, Art History at Khan Academy Youtube kanalo

3 komentarai:

  1. O siuntos kokybiškos? Nepažeisto? Ar nebuvo didesnių nesklandumų?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, siunta tvarkinga. Skirtingo dydžio pergamento gabalėliai supakuoti atskirai tarp storesnių kartonų, kad nesusilamdytų. Jei kyla kokių nors problemų , galima jiems rašyti ir viskas išsprendžiama civilizuotai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super ačiū už informaciją :)

    AtsakytiPanaikinti